Synod backar i skrivning om homosexuella

Katolska kyrkan har tagit ett första steg mot en större öppenhet och förlåtande attityd mot grupper som avviker från det ”katolska idealet” till exempel frånskilda som gift om sig och homosexuella. Men biskopssynodens slutdokument, som antogs efter två veckors diskussion, blev en besvikelse för många.

I söndags avslutades katolska kyrkans synod i Vatikanen, som bland annat behandlat synen på ogifta mödrar, omgifta och homosexuella och tillgång till sakramenten för dessa grupper. Det historiska mötet inleddes för två veckor sedan med att påven först höll ett offentligt tal där han manade de tiotusentals troende som samlats att ”låna ett öra till den nya tidens rytm” och inte se kyrkan som en tulltjänsteman som kallt kontrollerar vilka som håller sig till reglerna, utan som en moder, uppger TT. Men denna uppmaning blev bara delvis bönhörd. Av de 62 punkterna röstade biskoparna igenom de flesta med de en nödvändig tvåtredjedelsmajoritet, men när det kom till de mer kontroversiella frågorna, till exempel den om samkönade relationer, röstade visserligen många för men inte tillräckligt många, uppger tidskriften Signum.

Ursprungliga skrivningar som att katoliker uppmanas "acceptera och ta till vara homosexuella som människor som har gåvor att erbjuda kyrkan” ändrades till att "människor med homosexuella tendenser måste välkomnas med respekt och ömsinthet."  

Nyhetsorganisationen Chistian Science Monitor uppger att många gay grupper i USA har uttryckt sin besvikelse över resultatet och citerar bland annat Dignity USA en rörelse som bevakar och stöder homosexuella katoliker i USA. ”Läran vann över pastorala behov, synoden har missat en möjlighet. Det är en besvikelse att de som insett behovet av en mer inkluderande kyrka idag besegrats”, skriver man i sin nätupplaga.

Men andra pekar på det faktum att diskussionerna överhuvudtaget hölls var en "enorm bedrift i sig". Christopher Lamb, reporter på  den katolska tidskriften, The Tablet säger till BBC; ”Notera att många av biskoparna kommer från länder där homosexualitet är olagligt. Vi har nu fått en insikt om att vi behöver ett nytt språk i kyrkan när man talar om homosexuella par och homosexualitet i allmänhet."

Trots att den slutliga rapporten enligt många är ett ganska urvattnat dokument menar en del att det ändå pekar på en potentiell förskjutning inom kyrkan. BBC:s korrespondent i Vatikanen, David Willey påpekar till exempel att 118 av de 180 biskoparna faktiskt röstade för att välkomna homosexuella.

Slutdokumentet är inget lärodokument utan ska fungera som ett diskussionsunderlag för fortsatta reflektioner kring familjefrågor bland annat för den synod samlas i Rom nästa år då frågorna åter ska behandlas.

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.