Sveriges kyrkoledare: ”Hur länge har jorden råd med oss?”

17 svenska kyrkoledare skriver i ett gemensamt uttalande om miljö och klimat, med utmaningar till såväl kyrkan som den svenska regeringen. Uttalandet kommer att överlämnas av kyrkoledarna till statssekreterare Yvonne Ruwaida vid Miljö- och energidepartementet den 4 juni.

Sveriges kristna råd antog uttalande vid sitt årsmöte i går den 20 maj. Kyrkoledarna betonar i brevet den allvarliga klimatsituationen. Man skriver bland annat:

"Klimatsituationen är allvarlig och akut, tiden till förändring blir allt kortare för varje dag. Hur länge har jorden råd med oss? Tillsammans har vi i uppdrag att vårda Guds skapelse. I december kan avgörande beslut tas för vår jord och framtid vid klimattoppmötet COP21 i Paris. Men det krävs mod.

Människans sätt att leva hotar den jord som vi alla är beroende av. Gud har gett oss i uppdrag att vårda naturen. Att förstöra skapelsen är därför att bryta mot Guds vilja. Vi behöver aktivt gå från ord till handling för att värna den jord som Gud älskar. Ingen äger jorden, vi har fått den till låns – både från Gud och kommande generationer."

Man hoppas att klimattoppmötet i Paris i december ska ge resultat:  "Jordens länder behöver en gemensam strategi som ger klimaträttvisa, påskyndar klimatomställningen och möjliggör en hållbar utveckling för alla."

Man kommenterar särskilt Sveriges satsningar och ansvar och skriver: 

"Den svenska regeringen avsatte i vårbudgeten 250 miljoner kronor till FN:s klimatfond. Sverige är unikt i internationella jämförelser genom att bidra med pengar i tillägg till ordinarie biståndsbudget. Men omfattningen av stödet är endast en tiondel av vad Sverige skulle kunna bidra med för att få en snabb förbättring för att möjliggöra ett ambitiöst klimatavtal i Paris i december. Sverige ligger fortfarande långt över vad som är globalt hållbart när det gäller utsläppsnivåerna och har goda förutsättningar att ställa om till ett klimatsmart samhälle med låg energianvändning och förnybar energi. Vi uppmanar våra politiker att ta modiga beslut – gör mer för vårt klimat!"

Uppropet avslutas med följande uppmaningar:

Som kyrkor uppmanar vi varandra att:

- Reflektera på djupet över vårt förhållningssätt till skapelsen och Gud som skapare, frälsare och livgivare. 
- Minska vår egen klimatpåverkan och ställa om vår konsumtion för en hållbar livsstil.
- Samverka med alla som strävar för ett mer hållbart och rättvist samhälle lokalt och globalt.
- Delta i namninsamlingen i kampanjen ”Act Now for Climate Justice” 

Vi uppmanar den svenska regeringen att:

- Leverera rättvisa, ambitiösa och kraftfulla klimatåtgärder, tillräckliga för att hejda klimatförändringarna och hålla den globala uppvärmningen tydligt under två grader. 
- Öka klimatfinansieringen med ytterligare offentliga medel som gör det möjligt för de fattigaste att möta klimatförändringarna och fortsätta en hållbar utveckling med låga klimatutsläpp.
- Arbeta för att Sveriges utsläppsminskningar uppgår till minst 55 procent 2030 och till minst 95 procent 2050 (jämfört med 1990).

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Det är viktigt att den svenska regeringen i miljöarbetet inte skjuter sig själv i foten som med förslaget att kräva skatt på solel från anläggningar över 144 kW, även för egen förbrukning, vilket stoppar miljövänliga idéer som den här: http://investinaustria.at/en/news/2015/05/Solar%20power%20train.php

 

Till minne