Svenska Zaida Catalán bekräftad död i Kongo-Kinshasa

Den svenska FN-kvinnan Zaida Catalán är en av de tre döda som häromdagen hittades i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa. UD har nu bekräftat uppgifterna.

– Men det finns nog skäl att anta att de drabbade har bragts om livet. Och det viktiga nu är att händelsen utreds och att ansvariga ställs till svars, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst. 

Zaida Catalán, FN-expert och tidigare språkrör i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, kidnappades i Kongo i mitten av mars tillsammans med en amerikansk FN-expert och fyra kongoleser.

Sedan bortförandet – som skedde i Kasai-regionen vid en bro intill Mojofloden – har kongolesiska myndigheter och personal från FN-insatsen Monusco sökt efter gruppen.

På tisdagen meddelade Kongos kommunikationsminister Lambert Mende att man påträffat tre kroppar i området där gruppen försvann.

Misstankar fattades genast om att den försvunna svenskan var en av de återfunna.

Zaida Cataláns amerikanske kollega Michael Sharp har också identifierats, samt Betu Tshintela, en kongoles som var FN-arbetarnas tolk. Enligt Kongo-Kinshasas regering hittades de i samma grav.

FN:s generalsekreterare António Guterres har tagit emot dödsbeskeden och beklagar dem djupt.

”Jag framför mina djupaste kondoleanser till Michaels och Zaidas familjer, nära och kära och kollegor”, säger han i ett uttalande.

”Michael och Zaida förlorade sina liv när de försökte förstå orsakerna till konflikten och osäkerheten i Kongo-Kinshasa, för att hjälpa till att skapa fred i landet och för dess folk. Vi kommer att hedra deras minne genom att fortsätta stödja expertgruppens och FN-familjens ovärderliga arbete i Kongo-Kinshasa.”

Guterres uppmanar kongolesiska myndigheter att fortsätta sökandet efter de fyra kongolesiska medborgare som var med Catalán och Sharp.

/Redaktionen

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Det är sorgligt att en ung kvinna måste förlora livet för ingenting. Som utstående förundras man över naiviteten. Kanske inte så mycket från Zaidas sida, som säkert haft en trygg uppväxt, långt ifrån de förhållanden som råder i området, men naiviteten hos ansvariga som skickar en ung kvinna till Kasai. För vad var det egentligen tänkt att hon skulle kunna göra där?

 

Till minne