Sändaren släpps inte in i Västsahara

Just nu befinner sig en svensk delegation bestående av bland annat riksdagsledamöter, kyrkoledare och journalister i Marocko för att få en större inblick i situationen i Västsahara, som ockuperas av Marocko. Men delegationen tillåts inte komma in i Västsahara för att se situationen med egna ögon. Med på resan är Helen Friberg, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan och Annika Ahlefelt, chefredaktör på Sändaren.

Arrangören för resan är Kristna Fredsrörelsen, som inledde samtal med marockanska ambassaden inför delegationsresan till Västsaharas största stad Al Aaiún redan i mitten av förra året. Trots ambassadens inledningsvis positiva hållning kom beskedet att gruppen inte får åka in bara några dagar innan resan inleddes.

– Jag är väldigt besviken över att vi nekats inresa. Det är viktigt att vi med egna ögon får se, och ta del av, den verklighet människor idag lever i i Västsahara. En verklighet det är nästan tyst om idag, säger Sändarens chefredaktör Annika Ahlefelt.

– Vi är kallade att vara vittnen till dessa människor som lever under förtryck, men nu förhindras vi att ens komma dit, säger Helen Friberg, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan. 

– Detta är andra gången på mindre än en månad som svenska observatörer hindras från att besöka det ockuperade Västsahara. Rapporter visar på systematiska människorättskränkningar men observatörer och journalister släpps inte in. Det är allvarligt, och lämnar offren för kränkningarna i en ytterst utsatt situation, säger Kari Berg från Kristna Fredsrörelsen.

Rapporterna om brott mot de mänskliga rättigheterna på det ockuperade Västsahara är många. Human Rights Watch och FN:s specialrapportör för tortyr och annan grym eller omänsklig behandling är några av de som slagit larm. FN:s fredsbevarande styrka i Västsahara, MINURSO, är den enda moderna fredsmission som inte har mandat att observera situationen för de mänskliga rättigheterna. Varje år i april/maj förhandlas ett nytt mandat fram i FN:s säkerhetsråd men människorättsobservationen kommer aldrig till stånd då Marockos allierade i rådet röstar emot detta (oftast Frankrike).

Enligt de personer och organisationer som delegationen ska träffa på plats är läget dramatiskt i Västsahara. Fredliga demonstrationer för rätten till självbestämmande slås ner med kraftigt övervåld, människorättsförsvarare står under ständig övervakning från säkerhetstjänsten och deras rätt till organisering respekteras inte av marockanska myndigheter.

Sedan 2012 finns ett riksdagsbeslut om att Sverige ska erkänna den Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken (SADR) som fri och självständig stat. Beslutet har dock inte verkställts, varken av alliansregeringen eller av den nuvarande S/MP-regeringen. Enligt statsminister Stefan Löfven i Expressen den 18 mars, finns inga aktuella planer på att verkställa beslutet. Enligt Kristna Fredsrörelsens västsahariska samarbetsorganisation AFAPREDESA skulle ett erkännande från Sverige inte bara vara symboliskt viktigt utan även sätta politisk press på Marocko att bryta det dödläge som nu råder i frågan om Västsaharas rätt till självbestämmande. Drygt ett 80-tal länder världen över har erkänt SADR, dock inga EU-länder.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
anki
I Västsahara sannerligen inget nytt. Det gåtfulla är AFAPREDESA:s engagemang för en självständighet som sen decennier avsiktligt befinner sig i dödläge. FN har typiskt nog stannat vid det omöjliga i att fastställa vad som är en västsaharier. När Polisario och företrädare för Marocko 1996 genom FNs särskilda sändebuds tålmodiga förhandlingar gick med på att mötas saboterades initiativet. Starka särintressen betalar hellre sen decennier den enorma notan för bevarandet av dödläget. Eftersom Sverige ingår i denna särintressesfär kommer Sverige aldrig att erkänna SADR i likhet med övriga EU. Inte heller har de 80- tal länder som erkänt SADR kunnat sätta politisk press på dödlägets försvarare. Eller de många reportage som gjorts från ökenmisären medan Polisario envist nobbar Marockos erbjudande om autonomi inom ramen för Marocko. Resultatet är alltså dödläge på alla fronter. I Västsahara inget nytt som sagt.

 

Till minne