"Politik är något annat än relationen mellan kyrkor"

-I vår region finns skiljelinjer baserade på nationalitet och politik, men vi försöker att stå över konflikten. Två medlemmar av den ukrainsk-ortodoxa kyrkan har besöktKyrkornas världsråds (WCC) pågående möte i Trondheim.

Hans eminens Luka Kovalenko, ärkebiskop av Zaporozhe and Melitopol, och ärkebiskop Mykolay Danylevych, ansvarig för externa kyrkliga relationer förklarade att deras kyrka är medlem i Kyrkornas världsråd genom den rysk-ortodoxa kyrkan.

-Vi lever i en djup andlig gemenskap med Moskvapatriarkatet, sade fader Mykolay och underströk att politik är något helt annat än relationer mellan kyrkor och människor.

De senaste årens oroligheter och regeringsombildningar i Ukraina, som kulminerade med demonstrationerna på Maidantorget i Kiev 2014, har fått spänningarna i och mellan samhälle och kyrkor att växa.

De båda ortodoxa gästerna berättade nu på ett stormöte om arbetet med att försöka hålla samman en kyrka med flera språk och etniciteter.

Fullt ut har det inte lyckats. I Ukraina finns också en ortodox kyrka som lyder under patriarkatet i Konstantinopel, den kyrkan är inte med i WCC, men däremot i Europeiska kyrkokonferensen Kek.

Men den Moskvatrogna kyrkan är utan jämförelse störst med 12 500 församlingar över hela landet, skriver WCC i ett pressmeddelande. Här försöker man stärka sammanhållningen genom att inte välja sidor i konflikten. Man stöder ”i princip” ”Ukrainas oberoende och territoriala integritet, inom dess internationellt erkända gränser”.

Samtidigt hoppas ukrainsk-ortodoxa kyrkan på tätare band till WCC för att klara av provokationerna från “vissa politiska och säkerhetsmässiga provokationer från radikala nationalisttyper.”

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.