Överfull kyrka när arabisktalande samlades

Missionskyrkan i Södertälje var överfylld när arabisktalande från olika länder och kyrkotillhörigheter samlades till konferens i helgen. Samlingarna kunde dessutom ses av 100 miljoner via satellitsändningar.

- Fantastiskt. Så sammanfattar Isac Zhekry, pastor i Missionskyrkan i Högdalen, helgens konferens som hade gått ut med en bred inbjudan.

– Det kom arabisktalande från hela Sverige och dessutom från Tyskland, Finland och Kanada. Konferensen var unik eftersom både evangeliska, ortodoxa och katolska kyrkor fanns representerade. För många arabisktalande, framför allt de som är i Sverige som flyktingar, är det viktigt att få be och höra predikan på sitt eget språk, säger Isac Zhekry.

Temat för konferensen var Den store läkaren. Det är också namnet på det satellit-teveprogram som konferensens huvudtalare Zakaria Estawro håller i och som miljontals arabisktalande ser varje vecka. Även den välkände sångaren Ayman Kaoufrony från Libanon var med på konferensen i Södertälje.

– Kyrkan var så överfull att många var tvungna att vända i dörren för att de inte fick plats. Det lagades mat och bjöds på kaffe och det var en riktig feststämning, berättar pastor Lars Åberg, föreståndare i Södertälje Missionskyrka.

I Missionskyrkan i Södertälje är mångkultur en del av församlingens vardagsliv.  Av församlingens 330 medlemmar kommer 120 personer från någon annan bakgrund. Betydligt fler deltar i gudstjänsterna.

– Jag tycker att den här konferensen var viktig inte minst på grund av att den ortodoxa kyrkan också valde att vara med. Det finns små teologiska skillnader som gjort att de till en del dragit sig undan samarbetet med evangeliska kyrkor, åtminstone här i Södertälje. Jag hoppas att det blir en förändring efter detta.

Förutom gudstjänster hölls också pastorsmöte med ett 30-tal arabisktalande pastorer och ledare från Equmeniakyrkan, Alliansmissionen, pingst och Syrisk-ortodoxa kyrkan. Även enskilda katoliker deltog i konferensen.

– Vi bad om att Gud ska ge oss en klar vision om hur vi kan vara till tjänst för människor som flytt sina hemländer. Många känner sig ensamma i det nya landet och behöver få känna gemenskap med andra kristna. Därför är det fortsatta integrationsarbetet så viktigt. I min församling Högdalen har vi en gemensam gudstjänst i månaden och även andra mötesplatser. Ändå behövs andra tillfällen att mötas då man kan prata sitt eget språk, säger Isac Zhekry.

De samlade pastorerna var eniga om en fortsättning på initiativet i Södertälje och hoppas att regelbundet kunna anordna liknande konferenser i Sveriges större städer. Om det blir verklighet beror bland annat på om man kan finansiera sådana konferenser. Den som nu hölls finansierades av det kristna medieföretaget Alkarma som sänder över Mellanöstern och finska Mediamissionen.

– Det här var det första steget, inte det sista, säger Isac Zhekry.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.