Orosmoln över EU:s 60 årsdag

EU-ledarna firar unionens 60-årsdag genom att försöka visa upp enighet, trots allvarliga sprickor. I en deklaration lovar de ett tryggt och välmående EU.

De 27 EU-ledarna samlas på lördagsmorgonen på Roms Capitolium, platsen där gemenskapens Romfördrag skrevs under 1957.

Med sig har de en deklaration på en och en halv sida. Den ska påminna EU:s medborgare om Europas framsteg efter andra världskriget och stärka tron på EU:s framtid.

Samtidigt konstaterar EU-ledarna att unionen står inför aldrig tidigare skådade utmaningar, som konflikter i EU:s närhet, terrorism, växande migrationstryck, protektionism och växande sociala klyftor.

I deklarationen lovar EU-ledarna att arbeta för ett tryggt, välmående och jämlikt Europa, som ska vara en stark aktör på den internationella scenen. Fattigdom och utanförskap ska bekämpas, liksom terrorism och organiserad brottslighet.

De yttre gränserna ska säkras och migrationen ska vara "hållbar".

Samtidigt hävdar EU-ledarna att unionen är enad och odelbar och att solidariteten mellan länderna ska öka.

Men inte ens arbetet med deklarationen, som är väldigt allmänt hållen, har gått gnisselfritt.

Medier i Bryssel har rapporterat om att Grekland hotat att säga nej till deklarationen om den inte innehåller formuleringar om att nationella sociala system ska respekteras. Bakgrunden är EU:s krav på reformer som berör arbetsmarknad och välfärd för att det krisdrabbade landet ska få nya nödlån.

EU har länge besvärats av en spänning mellan det rikare norr och det fattigare syd, mellan nya medlemsländer och gamla.  

Det handlar om synen på asylpolitiken, rättsstaten, demokratin. Liksom låglönekonkurrens från företag och arbetskraft från exempelvis Polen.

Det var britternas beslut att lämna EU förra sommaren som fick EU-ledarna att starta en "reflektionsperiod" om unionens framtid och som nu utmynnar i Romdeklarationen.

Den blir knappast en historisk milstolpe konstaterar Janis Emmanouilidis, analytiker vid European Policy Center för EU Observer.

En liknande deklaration togs fram vid firandet av EU:s 50-årsdag i Berlin. Få kommer ihåg vad som stod i den idag, uppger en regeringskälla.

/TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne