Ökad förföljelse av Asiens kristna

Förtrycket mot kristna ökar snabbast i södra och sydöstra Asien, inte minst i Indien. Det visar årets World Watch List från Open Doors. En lista som återigen toppas av Nordkorea.

World Watch List (WWL) ges ut en gång om året, och listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst.

– Totalt beräknas 215 miljoner kristna i de 50 listade länderna möta förföljelse på grund av sin kristna övertygelse, säger Peter Paulsson, generalsekreterare Open Doors Sverige.

Fem av sex länder, där poängen steg som mest, finns i Asien: Indien, Bangladesh, Laos, Bhutan och Vietnam.

– Den religiösa nationalismen driver förtrycket i de asiatiska länderna. Det är en långvarig trend som pågått sedan mitten av 1990-talet, utan att hittills ha dragit till sig någon uppmärksamhet, säger Ron Boyd-MacMillan, chef för den strategiska forskningsavdelningen inom Open Doors International.

– Denna trend är tydligast i Indien, som når sin högsta position någonsin på World Watch List. De hinduiska extremisterna kan i praktiken göra vad de vill i Indien, utan att straffas. Då kyrkan i Indien är så stor innebär det att sammandrabbningarna blir många.

Efter att hinduiska BJP vann valet 2014 har våldet mot kristna accelererat i landets norra delar. Enligt Open Doors beräkningar drabbas så många som 39 miljoner kristna i området av diskriminering eller våldsamheter från hinduiska militanter. Detta trots att Indien officiellt är ett sekulärt land.

– De osäkra regeringarna i Indiens grannländer, som i huvudsak är hinduiska eller buddhistiska, har insett att det är ett kraftfullt verktyg att vädja till den religiösa identiteten för att befästa den egna maktpositionen, framför allt på landsbygden, förklarar Boyd-MacMillan.

Men som vanligt toppas den 50 länder långa listan av Nordkorea, vars diktatoriska regim saknar motstycke i sin fientlighet mot religion, skriver Open Doors. Kristna tvingas gå under jorden och saknar kontakt med varandra. Om deras tro upptäcks riskerar de att hamna i arbetsläger eller till och med att dödas. Även deras familjer straffas.

                                                                                

15 VÄRSTA LÄNDERNA FÖR KRISTNA

1. Nordkorea

2. Somalia

3. Afghanistan

4. Pakistan

5. Sudan

6. Syrien

7. Irak

8. Iran

9. Jemen

10. Eritrea

11. Libyen

12. Nigeria

13. Maldiverna

14. Saudiarabien

15. Indien

World Watch List är missionsorganisationen Open Doors rankning av 50 länder efter var utövandet av kristen tro är svårast.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice