Nätverkare bekämpare människohandeln

Ett fyrtiotal personer från nästan lika många länder samlades 12-15 november i Centrumkyrkan, Kungsör för att samråda om vad man kan göra för att motverka människohandel i Europa. Bakom initiativet stod EBF, Europeiska Baptistfederationens nätverk mot trafficking. - Tillsammans kan vi motverka sexslavhandeln, säger Sven-Gunnar Lidén, koordinator för Equmeniakyrkans arbete mot människohandel.

Trafficking är den snabbaste växande form av organiserad brottslighet i hela världen och omsätter miljarder årligen. Kvinnor och barn säljs som sexslavar och exploateras överallt. Sverige är inget undantag, mellan 400-600 traffickingoffer kommer till Sverige varje år. Brutala brottslingar tjänar enorma pengar på deras lidande varje dag.

EBFs nätverksgrupp mot trafficking har sedan 2005 arbetat för att motarbeta människohandeln och hjälpa offren att återvända till sina hemländer.  Mobiliserat europeiska kristna i bön och ökat medvetenheten genom att skriva böcker, skapa utställningar och producera relevant material för kyrkor. En verksamhet som initierades i Sverige.

-Diskussioner hade förekommit under många år bland baptister i Europa att man vill göra något mot sexslavhandeln. Enskilda initiativ förkom också, men någon kraftfull samordning fanns inte, säger Sven-Gunnar Lidén.

För Sven-Gunnar själv ställdes allt på sin spets när han 2003 arbetade i en församling i Stockholm.

-En dag kom det in en skärrad kvinna i vår kyrka och frågade oss om vi kunde hjälp henne att fly från sin hallick. Vilken satt i en bil utanför och krävde henne på pengar som hon aldrig skulle kunna betala.

Det blev en väckarklocka och Sven-Gunnar blev så berörd att han kort därefter var med och föreslog Svenska Baptistsamfundets internationella avdelning att göra arbetet mot människohandel till en integrerad del av EBFs verksamhet i hela Europa. EBF gick på samma linje.

-Vi har skapat ett nätverk av kontaktpersoner i olika samfund, vilka idag omfattar 35 länder i både Öst- och Västeuropa. Men vi vill nu utveckla arbetet och bli mer aktiva i handling.

Årligen träffas dessa kontaktpersoner på egna konferenser. Dagarna i Kungsör innehöll, förutom gudstjänster, bibelstudier och gruppsamtal en lång rad av intressanta föreläsningar. Däribland Charlotte Thorelius från Länsstyrelsen i Stockholm som berättade om deras återvändarprogram och samordningsfunktion mellan svenska myndigheter, socialtjänsten och frivilligorganisationer.

-Hittills har vi hjälpt loss ett femtiotal kvinnor som sålts som sexslavar i Sverige. De flesta av dem kommer från de baltiska staterna, men några också från Ryssland, Rumänien, Italien, Kenya och Nepal.  De är i åldrarna 14 till 41 år. Även män finns bland offren, vilka utnyttjas i brottslig verksamhet.

-Uppmärksamheten mot trafficking i Sverige har ökat och många anmälningar görs mot misstänkta. Men ett stort problem är att ytterst få av dem leder till åtal och dom, varför problemen ofta består. Hallickarna kan fortsätta sitt arbete, säger Charlotte Thorelius.

Författaren Torbjörn Freij berättade om sitt engagemang inom SLAA och Recoveryrörelsen. Om ett tolvstegsprogram som hjälper män att upphöra med porrsurfande och sexköp av prostituerade.

-Ribban för porrsurfare höjs allteftersom, man vill ha allt grövre sex och en del tar också steget till att söka sig till prostituerade.

Sexmissbrukarna, torskarna kallade, brukar indelas i tre grupper. Sensationsköparna som söker nya upplevelser, intimitetsköparna och den stora gråzonen av iblandköpare.

-Det är lättast för oss att närma oss intimitetsköparna. De är ofta ensamma män som söker intimitet och inte alltid vill ha sex, utan bara få någon att prata med, säger Sven-Gunnar Lidén.

Skotska Marion Carson höll i konferensens bibelstudier och har kommit att bli lite av nätverkets egen teolog. Hon har skrivit en rad böcker som tar upp Bibelns syn på slaveri och våra möjligheter som kristna att motverka trafficking. Inte minst genom bön . Hennes senaste bok ”Setting the captives free”, presenterades på mötet. Under konferensen valdes hon också till ny ordförande för EBF nätverk mot trafficking.

-Kyrkan spelar en mycket viktig roll i det här, vårt hopp är levande. För oss finns inga hopplösa fall, sa hon

En handlingsplan togs under konferensen fram för EBF nätverks fortsatta arbete.

-Vi jobbar nu på att samla in berättelser och sprida dem i nätverket, skapa en mobil utställning på olika språk och arbeta vidare på hur ett återvändande kan involvera kyrkor runt om i Europa, avslutar Sven-Gunnar Lidén. 

KG Mattsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice