Män under 50 portade inför fredagsbönen i Jerusalem

Israel har stängt av hela Jerusalems muromgärdade gamla stad för män under 50 års, meddelar polisen. Det ovanliga stoppet riktas mot palestinska män i samband med fredagsbönen. De religiösa ledarna manar till lugn.

"Tillgång till Gamla stan och Tempelberget begränsas till män som är 50 år och äldre. Kvinnor släpps in oavsett ålder", heter det i ett pressmeddelande från israelisk polis, rapporterar nyhetsbyrå AFP.

Om stoppet även gäller icke-muslimska besökare till de bland turister populära kvarteren framgår inte.

Åldersgränser har i många år begränsat muslimska mäns tillträde till al-Haram al-Sharif, moskéområdet som också är israelernas Tempelberg heligt för både judar och muslimer. Men oftast har strecket dragits vid 35 eller 40 års ålder, och inte omfattat andra delar av Gamla stan.

Tempelberget är ett så laddat område att det också i stor utsträckning varit avstängt område för turister ända sedan år 2000.

Just nu är läget extra spänt sedan israeliska myndigheter i förra veckan satte upp metalldetektorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoskéerna på Tempelberget. Det förklaras med säkerhetsskäl sedan tre arabiska israeler skjutit ihjäl två israeliska gränspoliser och försökt gömma sig i området.

Muslimska ledare har enligt nyhetsbyrån AP utlyst demonstrationer vid fredagsbönen som hålls vid lunchtid i dag. Gudstjänstdeltagare uppmanas att vägra gå igenom säkerhetskontrollerna och i stället be utanför tempelområdet.

Munib Younan, biskop i Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet, varnar nu för att konflikten om Tempelberget kan leda till att dagens politiska konflikt kan bli en svår religiös konflikt.

- Vi avvisar alla attacker, de heliga platserna är inte platser för våld och konflikt. Man måste respektera alla religioners tillgång till heliga platser och man måste behålla status quo, säger han.

Men om terrorister slår till i anknytning till de heliga platserna, är det inte rimligt att man sätter upp metalldetektorer vid ingångarna då?

- Under ramadan bad två miljoner människor på Tempelberget, inget hände. Nu har tre personer begått ett terrordåd, ska man då bestraffa hela den muslimska befolkningen kollektivt?

Rädslan för att status quo ska förändras påverkar den palestinska reaktionen på hur den israeliska regeringen vill svara på terrordådet.

Jordaniens kung har förvaltaransvaret för de heliga platserna och nu förhandlar både Jordanien och USA förhandlar med Israels regering om hur situationen ska lösas.  

Henrik Samuelsson/TT

Kristoffer Morén/ Kyrkans Tidning 

 

Fakta: Tempelberget/al-Haram al-Sharif  

Reglerna för tillträde till och kontroll av Jerusalems religiösa platser och al-Haram al-Sharif  eller Tempelberget är gamla, de har rötter i korstågens tid och har i nuvarande form funnits sedan mitten av 1700-talet.

När Israel hade erövrat Jerusalems gamla stad 1967 återgavs kontrollen över området snabbt till den muslimska religiösa myndigheten waqf, för att inte ett heligt krig skulle utlösas.

Enligt reglerna får personer som tillhör andra religioner besöka Tempelberget, men bara muslimer får be där. Judiska grupper verkar för att de ska få be på berget.  

Källa: bbc.com

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.