Logmöten som varar i veckor

Den faluröda logen på Stommen i byn Ornunga, i Vårgårda kommun, är något utöver det vanliga. Här samlas under några sensommarveckor hundratals personer för att fira gudstjänst, hålla konserter och annat.

Det är tredje gången som de livaktiga församlingarna i bygden arrangerar logmötesserien som fått ersätta de tältmöten som tidigare annars hållits genom decennier. Tälten blev för dyra och logen är ett charmigt alternativ i toppskick: Fräscht och fint med vackra dekorationer, egen serveringsavdelning och till och med egen glassdisk som gör att det känns inbjudande att komma hit. 
– Ibland är det skönt att kliva ut från kyrkan och på ett enklare sätt nå både oss själva och andra. Här hittar vi en annan gemenskap med varandra. Både en guds- och en arbetsgemenskap, säger Inga-Maj Dalén, ordförande i Equmeniakyrkan Asklanda Ornunga som tillsammans med EFS Änet och Svenska kyrkan; Asklanda församling är arrangörer.
Tältmöten må höra till det typiska frikyrkliga arvet, men här i bygden sker det ekumeniska utbytet mycket seriöst. Och att få Skara stifts egen biskop som invigningstalare hör ändå inte till det vanliga.
– Om vi ska likna den här fina logen vid ett tältmöte så är det faktiskt första gången som jag medverkar som biskop på ett tältmöte, säger Åke Bonnier.
Han hade inlett dagen i Portugal och via förseningar i Frankfurt och en lång taxiresa tagit sig till Ornunga och anlände med andan i halsen efter att ha kört lite vilse på de slingrande grusvägarna genom byn.
– Detta är så viktigt att jag inte ville missa det! Så roligt med en ekumenisk manifestation som denna, utbrast biskopen,  vars innerliga predikan fångade församlingen.
– Men egentligen är det inte så intressant om vi är equmeniakyrkliga, EFS-are eller svenskkyrkliga. Gud är inte kristen. Gud är Gud och det finns bara en Gud.
Mötesseriens betoning på gemenskap konkretiserades av möten över alla gränser, såväl religiösa som andra, samtidigt som biskopen också poängterade att eftersom vi alla är olika har vi olika behov för olika sorters tilltal. Och där fyller olika sammanhang och traditioner sin funktion. Det senare märktes inte minst när biskop Åke avslutade evangelieläsningen med de rader som mer hör till den svenskkyrkliga liturgin; ”Så lyder det heliga evangeliet…” och bara somliga besökare hängde med och läste med.
– Ja, jag märkte att det blev lite svag respons, kommenterade biskop Åke med ett hjärtevarmt leende.
– Det jag tar med mig från det här mötet på logen är glädjen, innerligheten och hur viktigt det är att vi får vara kristna tillsammans. När jag är ute i församlingar understryker jag alltid vikten av ekumenik.
 
Anna Hagnell
 
Logmötena i Ornunga pågår 10–28 augusti med Johan Norén, John Eidering och 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.