Löfven uppskattade samtal på djupet

Det blev publikrekord när Socialdemokraternas Stefan Löfven utfrågades på Vårgårda möte. Om kallelsen, vilan hos dem man älskar, ett rättvisare samhälle och optimistisk framtidstro, handlade samtalet.

 

Stefan Löfven var den femte av riksdagens partiledare att komma till Vårgårda. Och det var en avslappnad och personlig oppositionsledare som mötte publiken där partikamrater satt som röda utropstecken i sina kampanjtröjor.

– Jag känner mig definitivt hemma i det här sammanhanget. Jag uppskattar den sortens samtal som jag tror det kommer att bli här. Kyrkan har en funktion som ett slags moralisk kompass i samhället och utgör också forum för de där samtalen, sa Löfven innan han äntrade scenen.

Britta Hermansson summerade något av Stefan Löfvens bakgrund, från svetsare till partiledare, och landade i frågan om han har ett arbete eller en kallelse. Svaret var att det nog var lite av varje.

– Det är en fantastisk förmån att få arbeta med de här uppgifterna, få forma och driva politiken. Samtidigt ser ju familjelivet väldigt annorlunda ut, konstaterade Löfven som gärna hänvisade till sin ”kloka fru Ulla som jag älskar så mycket”.

Genom hennes intresse för psalmer hade Löfven med sig en psalmtext (Guds kärlek är som stranden) som blev till slutord denna afton: ”Och ändå är det murar oss emellan,
och genom gallren ser vi på varann.
Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar. 
Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag.” Ord, som talar till alla, menade partiledaren.

Kring detta innehåll kretsade också samtalet när det mer gick in på de politiska sammanhangen än de personliga:

– Vårt framtidsprojekt måste omfatta alla – det är bra för individen men också för helheten. Vi måste minska klyftorna i samhället för det är direkt farligt med ett samhälle med exempelvis barnfattigdom. Jobben är också otroligt viktiga. Vi måste arbeta tillsammans och inte bara se till klirr i den egna plånboken.

Hur de minskade klyftorna ska uppnås mer konkret berättade Löfven också, med särskilt fokus på utbildning och jobb.

– Vi ska lägga resurserna tidigare i skolan men också ställa krav. Utbildning och bildning måste alla få med sig.

Britta Hermansson gjorde flera referenser av både det litterära och dagsaktuella slaget, för att nå lite djupare kring frågan om hur man når den enskilda individen och skapar delaktighet. Optimism är en viktigt, poängterar Löfven.

– Jag är optimistisk inför framtiden. Och vi har mycket att vara optimistiska för! Visst ställs det andra krav, men med det följer också nya möjligheter. Befolkningen blir äldre, javisst, men samtidigt är det fantastiskt att vi får leva lite längre. Klimatet innebär ett hot men är inget ok. Vi har väldigt stora möjligheter.

Inför världens nöd uppmanade S-ledaren till att välkomna dem som är på flykt. När det gäller det som sker i norra Irak menar han att FN och FN:s säkerhetsråd måste utgöra en samlande kraft som med vapenmakt stävjar terrorhandlingar.

– Sedan måste vi öppna dörren för den som flyr för sitt liv, den som riskerar tortyr, halshuggning, våldtäkt. För dem får vi aldrig stänga dörren.

Anna Hagnell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne