Konsensusbeslut på prov i kyrkokonferensen

Kyrkostyrelsen vill introducera konsensusbeslut vid kyrkokonferensen i år och hoppas på att beslutsprocessen ska vara införd 2017.

Kyrkostyrelsen vill introducera konsensusbeslut vid kyrkokonferensen i år och hoppas på att beslutsprocessen ska vara införd 2017.

  — Konsensus är ett beslutsförfarande som inte skapar vinnare och förlorare utan söker en gemensam väg, säger biträdande kyrkoledare Sofia Camnerin.

 

I dag fattas de flesta beslut i kyrkokonferensen med enkel majoritet, vilket innebär att förslag vid en omröstning måste stödjas av minst hälften av rösterna. Det är en beslutsprocess som är snabbare än konsensusbeslut, men som kan skapa en bitter eftersmak av missnöje hos dem som inte fick igenom sitt förslag.

Nu vill kyrkostyrelsen pröva en annan modell som bland annat används sedan 2006 av Kyrkornas världsråd och av Uniting Church i Australien.

Sofia Camnerin, som sitter i Kyrkornas världsråds centralkommitté, är entusiastisk när hon talar om fördelarna med konsensusbeslut.

— Det är en beslutsordning som inte betyder att alla kommer att vara överens i slutänden. Men alla har fått vara med och påverka processen för att komma fram till ett beslut som de flesta kan leva med. 

I Kyrkornas världsråd inleds en beslutsfråga alltid med en lyssnandesession. Någon föredrar frågan utifrån en skriven text. Därefter släpps ordet fritt och den beslutande församlingen får med orangefärgade och blå kort visa om man håller med eller inte håller med om det som sägs. 

— Det krävs en skicklig ordförande som kan fånga upp signalerna och kan leda samtalet vidare utifrån dessa. Genom att många får komma till tals får man många olika perspektiv på frågan och de röstberättigade kan ge omedelbar respons på det som sägs. Man söker en gemensam väg framåt istället för att ställa förslag mot varandra.

Sofia Camnerin säger att det finns ett tydligt fokus i Kyrkornas världsråd där man betonar att  ”den helige Ande och vi har beslutat”. Under beslutsprocessen uppmanar ordförande emellanåt till tystnad för eftertanke och bön i frågan.

— Konsensus innebär att träna sig i att inte debattera utan att samtala. Vårt uppdrag är att lyssna in det gemensamma och att lyssna in Anden.

Hon hoppas att Equmeniakyrkan ska bli den första kyrkan i Sverige som inför konsensus. I den nya kyrkans korta historia har det funnits flera frågor som hon tror skulle ha mått bra av att behandlas på det här sättet, exempelvis namnfrågan. Vissa beslut som budget och personval kommer dock även fortsättningsvis att behöva tas genom enkel majoritet. 

Kyrkostyrelsen beslutade vid sitt senaste sammanträde att ge exempel på hur ett konsensusbeslut kan se ut redan i Årets kyrkokonferens. 2016 hoppas man få kyrkokonferensens godkännande för att införa konsensusbeslut till kyrkokonferensen 2017.

Equmeniakyrkans stadgar säger att kyrkokonferensens beslut ska fattas med enkel majoritet, förutom i några frågor där det krävs en större majoritet. Men någon stadgeändring kommer troligen inte att behövas om kyrkokonferensen beslutar om konsensus.

 

Christina Larsson

 

 

Bildtext Färgade lappar visar om man håller med eller inte. Här Equmeniakyrkans konferens i Karlstad 2013. 

Foto: Mikael M Johansson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne