Halverade anslag driver fram uttalande

Regeringens budget med nedskärningar i anslagen till trossamfunden, slopad avdragsrätt och en större del av biståndet till flyktingmottagande skickar negativa signaler till civilsamhället.

Det anser Tomas Bjöersdorff, ordförande i Equmeniakyrkans styrelse, som tillsammans med kyrkoledare Lasse Svensson undertecknat ett gemensamt uttalande.

Vid kyrkostyrelsens sammanträde i förra veckan fördes ett samtal om vilka konsekvenser den föreslagna statsbudgeten kommer att få.  Uttalandet som kyrkostyrelsen ställer sig bakom är ett uttryck för den oro man känner och en önskan om att få igång ett samtal.

— Det blir en tydlig förändring när exempelvis anslagen till trossamfunden nära nog halveras. Tänker regeringen stötta vårt arbete på andra sätt? Vi behöver prata om hur vi ska agera om det inte blir så, säger Lasse Svensson.

Han är kritisk till att en allt större del av biståndet kommer att gå till flyktingmottagning. Sverige har råd att både ta emot flyktingar och hjälpa de allra fattigaste i världen, menar han.

— Det blir kommunikativt problematiskt att tala om bistånd, som vi ju tänker oss är att hjälpa människor i andra länder, och också inkludera dem som kommit till vårt land.  Bistånd och flyktingmottagning är inte samma sak.

 

Det är för att poängtera båda de ideologiska och praktiska förändringar som blir en följd av regeringens budget som Equmeniakyrkans kyrkoledare och styrelseordförande gör ett gemensamt uttalande.

— Förutsättningarna för samfundet att kunna göra den nytta som vi önskar, och som vi ser behov av, kommer att försämras. Det civila samhällets roll förminskas när de ekonomiska resurserna dras ner. Tidigare har regeringen framhållit det civila samhällets betydelse, men det avspeglar sig inte ibudgeten, säger Tomas Bjöersdorff.

Nedan uttalandet i sin helhet.

CHRISTINA LARSSON

 

Vi, Equmeniakyrkan, ser med stor oro på några av förslagen i den statsbudget regeringen nyligen presenterat. För oss som kyrka är det oroande att anslagen till trossamfund i det närmaste halveras under mandatperioden och att avdragen för gåvor slopas. Vi reagerar också starkt mot att den del av biståndsbudgeten som används för att finansiera flyktingmottagande ökar. Dessa förändringar innebär en ny ton i relation till civilsamhället.

Våra lokala församlingar, vårt nationella arbete och det internationella biståndsarbete vi bedriver själva inom Equmeniakyrkan och i gemenskap med bland annat Diakonia kommer att påverkas negativt. Vi befarar dessutom att förslagen kommer att slå ännu hårdare mot andra delar av civilsamhället, såsom nya kyrkor i Sverige och andra trossamfund. De föreslagna förändringarna drabbar vårt arbete för utsatta människor i Sverige och i världen. Equmeniakyrkan kan inte tro att detta har varit regeringens avsikt, varför vi starkt uppmanar regeringen att ompröva de nämnda förslagen.

 

Tomas Bjöersdorff, Lasse Svensson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.