Fotboll för hela slanten

Under Gothia Cup-dagarna hade Equmenias Kongo-tält en given plats på Heden i Göteborg. Sara och Markus fanns där för att berätta om projektet, samla in spelarutrustning som ska till Kongo och erbjuda streetfotboll.

Tältet med stråtak och färggranna, mönstrade tyger som prydde tältväggarna, barn som spelar fotboll med enkelt hopsnickrade mål och en boll av hopknutna plastpåsar under en varmt gassande sol gör att känslan av Afrika snuddar vid den som besöker Kongo-tältet under Gothia Cup-dagarna. Det är tolfte året i rad som Kongo-projektet pågår och har sitt tält på Heden bland de andra sponsortälten. Projektet är ett samarbete mellan Equmenia och Gothia Cup med syftet att ge ungdomar i Kongo möjlighet att spela fotboll.

 
- Vi är här för att synas och informera om vad vi gör i projektet. Vi tar emot spelarutrustning som ungdomar här har växt ur och man kan också köpa en fotboll och skriva en personlig hälsning på så skickar vi ner den, säger Sara Svensson, 26, som själv varit med och sorterat lagtröjor och skor i Kongo.  

I augusti körs nästa lass till Kongo, där det sorteras och tas om hand av skolan som lånar ut det till spelarna. Ryktet att vi finns här och tar emot grejer sprids och det märks att folk gillar att dela med sig. Det är kul,
 

Både hon och Markus Everstrand, 23, som står i tältet har själva varit volontärer på fotbollsskolan i Kongo för några år sen och de berättar att det var en betydelsefull tid som har färgat deras liv.
- Tiden där har förändrat mig väldigt mycket och gav mig nya perspektiv när jag kom tillbaka hem, till exempel hur det är att leva utan rinnande vatten, säger Markus.
 

Fotbollsskolan startade när inbördeskriget var slut och hade till en början ett fredssyfte där ungdomar från olika etniska grupper under åren spelat tillsammans.
- På planen bryr de sig inte om skillnader och etnicitet så där har fotbollen fyllt en viktig funktion. Den ger också en meningsfull fritid eftersom organiserad idrottsträning och föreningsliv inte är lika vanligt där som här, säger Markus.

Lina Svensson

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.