Equmeniakyrkan behöver fler pastorer

På lång sikt kommer det att behöva rekryteras fler pastorer i Equmeniakyrkan. Det visar en utredning som Antagningsnämnden gjort över församlingarnas kommande behov av med-arbetare.

Sven Halvardson, tidigare lärare vid Teologiska högskolan i Stockholm, har på antagningsnämndens uppdrag utrett frågor om Equmeniakyrkans pastors- och diakonrekrytering i relation till församlingarnas behov av medarbetare. Utbildas det lagom många pastorer och diakoner i dag? Och hur ser behoven ut på längre sikt? Av Equmeniakyrkans 720 församlingar har 272 svarat på en utskickad enkät.

Undersökningen visar en liten minskning av efterfrågan i enkätförsamlingarna på kort sikt. Men på lite längre sikt kommer behovet av antalet pastorer att öka något för att täcka de många pensionsavgångarna. Fler pastorer behövs också därför att fler slutar i förtid. Halvardson föreslår 12–18 pastorskandidater årligen, jämfört med 13 per år i snitt under de senaste tre åren.

– Det gör att vi kan bli frimodigare i att rekrytera pastorskandidater, exempelvis genom att vara ännu mer närvarande vid kallelsehelger och i konferenser och berätta om våra utbildningar, säger Olle Alkholm, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

När Antagningsnämnden sitter med listor över nyordinerade pastorer och diakoner och jämför dem med lediga tjänster i församlingar så finns det alltid fler tjänster än pastorskandidater, enligt Olle Alkholm.

 En av anledningarna till att församlingarna ändå inte anställer fler medarbetare än man gör är de ekonomiska begränsningarna. Drygt en tredjedel av de svarande tycker att det finns behov av att anställa fler/utöka de tjänster som finns, men att man inte har råd. Ingen säger sig ha för många anställda.

Bara 10–15 procent av Equmeniakyrkans församlingar har en anställd diakon, dessutom är diakonernas tjänster betydligt oftare på mindre än heltid. Många diakoner i Equmeniakyrkan har en annan sysselsättning. Antalet antagna diakonkandidater under de senaste åren tycks ligga i överkant i förhållande till sökande församlingar, enligt Halvardson.

Han beskriver framtidsutsikterna för diakonerna som betydligt mer problematiska än för pastorerna. Hela 85 procent av församlingarna i enkäten säger att det är osäkert att de skulle ersätta en diakon som slutar med en ny diakon. Det kan jämföras med att 80 procent vill ersätta en pastor som slutar med en ny pastor.

– Vi behöver jobba mer på att få fler församlingstjänster för diakoner. Det finns knappast någon församling som inte vill ha en diakon, men när man gör ekonomiska avvägningar prioriteras pastorstjänsten. Ändå är det en hel del församlingar som i sina kravbeskrivningar för ny medarbetare listar egenskaper som bättre passar in på en diakon, säger Olle Alkholm.

Utredningen kommer att bli utgångspunkt för fortsatta samtal i Antagningsnämnden om hur man ska möta Equmeniakyrkans kommande behov av medarbetare. Kyrkostyrelsen kommer att ta del av materialet vid sitt sammanträde på fredag och lördag den här veckan.

Utredaren Sven Halvardson skickar med en brasklapp om att det finns en viss osäkerhetsfaktor i materialet bland annat på att det finns många mindre församlingar som inte svarat på enkäten. Dessutom är det svårt att avgöra hur samfundets utveckling kommer att se ut. Kommer exempelvis satsningen på församlingsplanteringar att påverka behovet av pastorer och diakoner?

I sina slutsatser skriver Halvardson att vi aldrig äger någon säker kunskap om framtiden, men prognoser kan vara nyttiga ändå.  Eftersom materialet han haft tillgång till är behäftat med diverse brister innebär det att några slutsatser inte kan kallas för prognoser utan snarare gissningar, men Halvardson kan motivera varför gissningar hamnat på en viss nivå.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne