Enkät från EqMed om anställdas identitet

Equmeniakyrkans medarbetarförbund arbetar för en om- och nystart. Inom kort går en enkät ut till alla ordinerade och medarbetare i kyrkan med frågor om bland annat gemenskap och medinflytande.

— Vi behöver få en bild av hur medarbetarnas nätverk ser ut, säger styrelseordförande Paul Enlund.

Equmeniakyrkans medarbetarförbund; EqMed, har 450 betalande medlemmar, inklusive pensionärer. Utvecklingspotentialen är stor med tanke på att det finns fler än 1100 ordinerade pastorer och diakoner i Equmeniakyrkan, och därutöver en del i andra tjänster.

— De som var med i bildarsamfundens medarbetarorganisationer har också blivit medlemmar i EqMed, men vi har haft svårare att värva de nya medarbetarna. Nu satsar vi för att få fler betalande medlemmar eller åtminstone fler stödjande medlemmar, säger Paul Enlund.

Även om EqMed delvis arbetar med samma frågor som Vision ekumeniska, medarbetarnas fackförbund, så ska man inte sammanblanda de båda organisationerna Paul Enlund säger att medan Vision ger support för ”hårdvaran” så har EqMed fokus på ”mjukvaran”.

— Båda samtalar om hur vi ska hantera den brännande frågan om varför så många medarbetare slutar på grund av att de upplever sin arbetssituation som så pressad. Här har facket en viktig roll i relation till arbetsgivaren, men jag vänder mig inte dit om jag har bekymmer med min identitet och kallelse. Då behöver jag kolleger och kyrkans företrädare att samtala med.

Frågorna i enkäten handlar bland annat om hur medarbetarna uppfattar den lokala och regionala gemenskapen. Den är framför allt viktigt för pastorer och diakoner som arbetar i små församlingar utan daglig kollegial gemenskap. I vilken utsträckning deltar man i de mötesplatser som regionerna och Equmeniakyrkan/Equmenia anordnar?

— Vi vill uppmuntra våra medlemmar att ta sig till de samlingar som erbjuds, inte minst till det regionala medarbetardygn som pågår under vintern.

Paul Enlund menar att det finns många anledningar till att ansluta sig till EqMed. Förutom behovet av gemenskap och kollegialt stöd så behövs förbundet för att ge återkoppling till kyrkan nationellt.

— I enkäten frågar vi efter hur medarbetarna uppfattar att deras erfarenheter och behov tas till vara och följs upp på nationell nivå.  EqMed har en viktig funktion som ett nationellt samråd som kan företräda medarbetarna i samtalen med det kyrkans ledning när det exempelvis gäller utbildnings- och fortbildningsfrågor.

En av EqMeds viktigaste uppgifter har hittills varit som arrangör av Vinterkonferensen, som vartannat år inbjuder kyrkans alla medarbetare. Nästa konferens hålls i Göteborg 2017, då med Equmenia-kyrkan som inbjudare och EqMed och Equmenia som medarrangörer.

Vinterkonferenserna har varit viktiga för att skapa en identitet för Equmeniakyrkans medarbetare. I vilken utsträckning medarbetarna nu känner att de är en del av den nya kyrkan, är svårt att veta, menar Paul Enlund.

— Det är en process som pågår över tid och har kommit olika långt i olika regioner. Ett av målen med en uppdatering av EqMed är att styrelsen ska bestå av representanter från var och en av regionernas medarbetargrupper, för att skapa ett tydligt regionalt mandat.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne