Englands första kvinnliga biskop utsedd

För första gången i sin historia har Church of England utsett en kvinna till biskop. Libby Lane heter hon och blir ny biskop av Stockport. Utnämningen meddelades av premiärminister David Cameron efter att drottning Elisabeth gett sitt godkännande. Cameron kallade det ett historiskt beslut och ett viktigt steg framåt för kyrkan mot ökad jämställdhet på ledande positioner.

Libby Lane, för närvarande kyrkoherde i St Peter, Hale, och St Elizabeth s, Ashley kommer att  fungera som en suffragan, assisterande biskop, i stiftet Chester i nordvästra England i vilket Stockport ingår. "Jag är mycket tacksam men också något skrämd över det förtroende som getts mig. Utnämningen var oväntad men ändå väldigt spännande. På denna historiska dag går mina tankar till alla de män och kvinnor som gått före mig och som sett fram emot denna dag, men mest går min tacksamhet till Gud", säger den nyutnämnda biskopen till brittisk media.

Tillkännagivandet kommer fem månader efter att kyrkan avslutade en lång tvist i frågan där man till slut röstade igenom förslaget att även kvinnor kan vigas till biskop.

Både ärkebiskopen av York, John Sentamu, och ärkebiskop Justin Welby av Canterbury, välkomnar utnämningen. "Det är med stor glädje jag kommer att viga Libby Lane som biskop, säger den förre och  "Hennes Kristus-centrerad liv, hennes lugn och tydliga beslutsamhet att tjäna kyrkan och samhället gör henne till ett underbart val", säger den senare.

Libby Lane kommer att vigas som den 8:e biskopen i Stockport vid en ceremoni i York måndagen den 26 januari 2015.

Libby Lane förordnades som präst 1994 och har tjänat ett antal församlingar i stift som Blackburn, York och Chester. Hon är 48 år, gift med kyrkoherd George Lane, 46, och har två barn. Hennes intressen är att spela saxofono och att lösa kryptiska korsord. Hennes favoritlag i fotboll är Manchester United.

 

FAKTA

Två sorters biskopar

Inom Engelska kyrkan finns både assisterande biskopar (suffragan) och stiftsbiskopar. Utnämningen av de förra sker i ett enklare förfarande än för stiftsbiskopar. De assisterande biskoparna är underställda stiftsbiskopen.

Den Engelska kyrkan bildades 1534 efter brytning mellan kung Henrik VIII och påven som vägrat honom skilsmässa.

Engelska kyrkan ingår i den anglikanska gemenskapen där andra medlemskyrkor sedan tidigare har kvinnliga biskopar. Prästämbetet öppnandes för kvinnor i Engelska kyrkan för 20 år sedan.

Redan vid årsskiftet kan en kvinna komma att utnämnas till stiftsbiskop uppger den brittiska tidningen The Telegraph. Två stift har redan annonserat att de tänker nominera kvinnor som kandidater till de kommande valen i Southwell and Nottingham.

Svenska kyrkan fick sin första kvinnliga biskop 1997, då Christina Odenberg valdes till biskop i Lunds stift.

Signe Hassler

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.