Engelsk kommunitet installerar svensk prior idag

Vid en högtidsmässa som leds av ärkebiskopen Justin Welby och med ett stort antal ekumeniska deltagare, installeras idag Anders Litzell som ledare för den kommunitet som i höst startar i Lambeth Palace, ärkebiskopens residens.

Anders Litzell är 35 år och kommer ursprungligen från Sollentuna, uppvuxen inom Pingströrelsen men sedan några år prästvigd i Engelska kyrkan.

Varför sökte du denna post?
-När jag såg annonsen kändes det direkt att det var en tjänst jag absolut vill söka. För att själva idéen med att dra ihop människor från hela världen att leva tillsammans, ligger så nära mitt hjärta.

Vad fick dem att välja just dig, tror du?
– Kanske bland annat  för att jag har erfarenhet att leva i olika kristna traditioner. Jag är född in i den svenska pingströrelsen, har studerat i USA och är gift med en sydafrikanska och så håller jag på att skriva en avhandling om Benediktordern.

Vad förväntas av dig som prior? 
-Mycket. Först att fastställa de kriterier som ska gälla när man utser deltagare och därefter att tillsammans med en ekumenisk grupp sammanställa kommunitetreglerna som deltagarna ska leva efter. Jag har också ansvar för upplägg av de studier som vi gemensamt ska bedriva, och för hur bönerytmen ska se ut. Därtill kommer alla praktiska frågor och inte minst finansieringen. Vi kommer till stor del vara beroende av gåvor.

Vilken inriktning kommer kommuniteten att ha?
-Den utgår från de prioriteringar som Justin Welby utstakat för sitt arbete som ärkebiskop; förnyelse av bön och kommunitetsliv, försoning inom och utom kyrkan samt evangelisation.

–Livet i kommuniteten ska vila på fyra pelare; bön, arbete, studier och delat liv, kortfattat kan man säga att det kommer att vara inspirerat av Ignatius av Loyola när det gäller bönemönstret, av Franciskanerna i strävan och arbetet för de fattiga och av Bendedikterna i balansen mellan arbete, bön och vila.

Ansökningsprocessen startar i februari. Vem kan söka?
– Det finns bara 16 platser inom kommuniteten, men vi hoppas på en bred blandning av kristen trosidentitet, i ålder, kön, civilstånd och geografisk hemhörighet men med den gemensamma viljan att leva med andra och visa på enheten i Kristus. 

Signe Hassler 

Kyrkans Tidning

 

FAKTA

Ska leda i tre år

Justin Welby kommer att leda kommuniteten i egenskap av abbot.

Anders Litzell har skrivit kontrakt för tre år men tanken är att kommuniteten ska fortsätta existera på obestämd tid.

Till det dagliga bönelivet kommer också 40 personer som bor och arbetar utanför kommuniteten att delta.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice