Ekumenisk manifestation för konvertiter

På palmsöndagen samlas kyrkorna i Arvika för att hålla gemensam manifestation och bön för de som konverterat till kristen tro och riskerar utvisning.

– Vi ber för dem som råkar illa ut i den här processen, för deras utsatta situation och för våra svenska myndigheter att de gör sitt arbete så gott de kan, säger Valter Fryxelius, kyrkoherde i Arvika pastorat.

Manifestationen genomförs tillsammans med Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén och Pingstkyrkan i Arvika. Först har varje församling sin egen palmsöndagsgudstjänst sedan ringer Svenska kyrkan i kyrkklockorna och alla samlas i Arvikas centrum. 

En kort gudstjänst hålls utomhus för att manifestera att religionsfriheten innefattar att utöva sin religiösa tro offentligt, något de tror är omöjligt i länder som Iran, Irak och Afghanistan dit konvertiter idag utvisas.

– Vi som församlingar och ekumenisk familj har erfarenheter av att folk kommer in i församlingar, får undervisningar och utan att vi driver på så är det många som vill konvertera och vill döpas, säger Valter Fryxelius.

Han är medveten att det finns en diskussion i Sverige om det är rätt att låta asylsökande att konvertera. 

– Vi har haft vår biskop Esbjörn som sagt tidigt att vi inte ska trycka på men vill någon efter undervisning omvända sig till kristen tro och döpas så är det naturligtvis i kyrkans väsen att bejaka det.

Valter Fryxelius säger att både frikyrkorna och Svenska kyrkan har erfarenheter av personer som vill konvertera. 

– Det är inte asylskäl som är fokus i den processen. Men när de här personerna kommer och det blir utvisningsbeslut så tycker vi som församling och som kristna att vi kan påtala deras utsatta situation. För deras skull men också för att lyfta de kristnas situation i exempelvis Iran, Irak och Afghanistan. Situationen är så speciell så vi tycker att myndigheter borde ta hänsyn till det.

Kyrkorna i Arvika hoppas att fler vill genomföra likande manifestationer i Sverige samtidigt under palmsöndagen.

– Det är ingen stor grej men samtidigt är det bra med symbolhandlingar. Palmsöndagen är en bra helg, när man försöker tysta lärjungarna som ropar så säger Jesus att om lärjungarna håller tyst så är det stenarna som ropar. En tänkvärd söndag att använda till en sådan här enkel manifestation.

Sara From

 
 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice