Diakonia startar katastrofinsamling för rohingyer på flykt

Nu startar Diakonia en katastrofinsamling till förmån för alla de rohingyer som tvingats fly undan förföljelserna i Myanmar/ Burma. Det är framför allt i delstaten Rakhine som våldet mot folkgruppen rohingya eskalerat så att människor flyr för sina liv. Hela byar har bränts ner av militären och små barn står nu utan både hem och föräldrar.

– Fördrivningen är så extrem att man talar om ett folkmord, säger Diakonias generalsekreterare Georg Andrén i ett pressmeddelande.

– Det är svårt att föreställa sig vad det måste innebära att fly hals över huvud för att överleva. Rädslan och ovissheten är total.

Georg Andrén konstaterar att alla har ett ansvar för att protestera mot fördrivningen.

– Vi måste kraftigt säga ifrån och bidra till att dessa flyende människor får åtminstone sina mest basala behov tillgodosedda.

För de rohingyer som lyckats fly över gränsen till grannlandet Bangladesh är livet fortsatt oerhört svårt. Många tvingas sova utomhus eftersom flyktinglägren är fulla. Det saknas mat, rent vatten och hygienartiklar. Många barn är dessutom traumatiserade och behöver psykosocialt stöd.

Diakonia är på plats i östra Bangladesh och gör nu en akut humanitär insats tillsammans med den lokala samarbetsorganisationen Unite Theatre for Social Action Förutom psykosocialt stöd för barn, kommer organisationen även att förse 1 500 hushåll med förnödenheter som tält, presenningar, köksredskap och filtar.

Taggar:

Diakonia

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne