Cecilia Uddén efter synagogsattacken: "Det kan bli en katastrof"

Attentatet mot synagogan i Jerusalem trappar upp en redan eskalerande konflikt mellan israeler och araber. - Risken är att vi får se fler våldsdåd som övergår till större sammandrabbningar, säger Cecilia Uddén, SR:s mångåriga reporter i Mellanöstern.

Det blodiga dådet mot en synagoga i det normalt lugna ortodoxa området utfördes av palestinska män boende i Jerusalem. De tillhör de 20 procent palestinska israeler som antingen är medborgare i landet eller har Jerusalem ID-kort. 

-          Det finns en stor frustration och desperation i den här gruppen som känner sig diskriminerad och inte heller har något politiskt ledarskap att vända sig till. De utgör ett potentiellt hot mot säkerheten i Jerusalem.  Israel har inte någon möjlighet att skydda sig mot enskilda personer som vill genomföra mindre attacker, säger Cecilia Uddén.

Attentatet fördömdes både av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som uppmanat människor att inte ta lagen i egna händer. Samtidigt lovade den israeliske premiärministern att slå tillbaka hårt.

Situationen i Jerusalem har blivit alltmer spänd under de senaste månaderna med både religiösa och politiska upptrappningar. Dispyten om vem som ska ha tillgång till Tempelberget har lett till flera sammandrabbningar. Cecilia Uddén menar att de kollapsade fredsförhandlingarna är den främsta orsaken till den senaste tidens våldsspiral.

- Så länge fredsförhandlingarna pågick så kunde man hålla våldsverkarna i styr. Men nu finns det inget att hoppas på och människor är desperata vilket är en grogrund för terrorhandlingar. Det finns också ett stort hämndbegär som följd av Gazakriget.

Cecilia Uddén menar att en tvåstatslösning har skjutits i sank av Israels bosättningspolitik och att en enstatslösning är en utopi. Det hon nu ser kallar hon ett katastrofscenario, med risk för ett tredje palestinskt uppror.

I den aktuella situationen är det inte mycket det internationella samfundet kan göra, menar hon. Cecilia Uddén är tveksam till att Sveriges erkännande av Palestina som stat har någon betydelse i det här läget.

- Jag får lite olika svar när jag frågar palestinier. Men för att stoppa attentat liknande det som nu skedde så räcker det inte med erkännanden. Det finns en underliggande konflikt som måste lösas.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Torgny Rabe
Historiskt fram till nutid är det inte Israel utan kringliggande arabstater som motsatt sig en självständig paslestinsk stat vid sidan om Israel ="tvåstats-lösning". Och en fråga: Om en tvåstatslösning har skjutits i sank och en enstatslösning är en utopi, vad återstår då -status quo? Mvh, Torgny Rabe
Jan Elmqvist
När ska dessa människor stiga upp ur sandlådan och be om förlåtelse och bli vänner. Det är enda möjligheten att lösa problemet, inte hämnas utan prata.