Brexit, flyktingkrisen och urfolk på KV-möte i Norge

Den allt svårare flyktingsituationen i världen är en av många globala frågor som just nu diskuteras under Kyrkornas världsråds pågående möte i Trondheim.

 

Det är Världsrådets centralkommitté som träffas för att staka ut färdvägen och planera arbetet för de kommande två åren.

Flyktingsituationen är en av de frågor som tagits upp i plenum, med en uppmaning till kyrkorna att bli tydligare i sitt budskap. En av talarna här var Marianne H Brekken, präst i Trondheim och Norska kyrkans representant i Centralkommittén.

Enligt ett pressmeddelande från Kyrkornas världsråd upprepade Brekken nu det som Norska kyrkan tidigare sagt i den offentliga debatten, nämligen att politikerna måste släppa in fler flyktingar i landet. Ett krav som lett till stark kritik från bland annat den norska regeringen.

Andra frågor som hittills kommenterats eller debatterats i Trondheim är urfolkens rättigheter, situationen i Mellanöstern, Brexit och afrikanska kvinnors synliggörande.

Afrikanska kvinnor har många fall bidragit till den ekumeniska rörelsen, men sällan får något erkännande för detta. År 2015 bildades ett panamerikanskt nätverk av präster, lekfolk och teologer inom KV för att lägga fram och synliggöra afrikanska kvinnliga ledare nu och i framtiden.

Under mötena i Centralkommittén denna vecka kommer medlemmarna i Paween (Pan-African Womens Ecumenical Empowement Network) att särskilt titta på hur ofta panafrikanska kvinnor hörs i plenumdiskussioner och hur ofta de tilldelas ledarroller.

Annika Ahlefelt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne