Assyrier och greker också offer

En miljon armenier mördades i massmorden 1915-1916 i Ottomanska riket. Nu har Armeniens parlament erkänt att även assyrier och greker drabbades. Assyriska riksförbundet ser erkännandet som bevis för att de agerat riktigt i frågan.

Den 24 mars skrev det armeniska parlamentet under en resolution som  erkänner att assyrier och greker var offer för samma massmord utfört av Ottomanska riket 1915-1916. Detta skriver den amerikanska tidningen Armenian Weekly.

I ett uttalande till armeniska nyhetsbyrån AINA, lovordas Armenien av Sabri Atman, chef för Assyrian Genocide Research Center.

- Det här uppmuntrar oss och stärker oss till att det ska bli erkänt internationellt, säger Sabri Atman.

Även Assyriska riksförbundet i Sverige ser med glädje på beslutet. Det stärker deras övertygelse att organisationen valt rätt metod:

- Det här är ett tecken på att den strategi vi valde - att i denna fråga ha ett nära samarbete med armenierna och de pontiska grekerna - var rätt. Den ledde till ett erkännande i Sverige för fem år sedan. Nu har Armenien följt efter. Vi hoppas på att flera länder gör samma sak, säger Svante Lundgren, utbildnings- och publikationsansvarig

 

Fakta:

Under första världskriget mördades en miljon armenier i det Ottomanska riket. Men även assyrier, syrianer och kaldéer blev indragna; riket tömdes i princip på sin kristna befolkning. Massmorden skedde bland annat med utgångspunkt i rådande idéer om ett muslimsk homogent rike. 

Källa: Forum för levande historia

 

Matthias Mattsson

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.