Administrationshjälp till församlingar

Equmeniakyrkan har tecknat ett ramavtal med LRF konsult som innebär att församlingar kan få hjälp med sin löneadministration. Bakgrunden är en motion till förra årets kyrkokonferens som aktualiserade problemet för lokala församlingarna att hitta personer med tillräcklig ekonomisk kompetens.

Motionen från Luleå missionsförsamling väckte stort intresse på påverkanstorget vid förra årets kyrkokonferens. Många, inte minst mindre församlingar, kände igen sig i motionärernas slutsats att det finns en oro för att det ska bli felaktigheter i löneadministrationen som ofta sköts av lekmän.

Motionärerna ville att kyrkostyrelsen skulle utreda om Equmeniakyrkan på nationell eller regional nivå kunde bistå församlingarna med löneadministration. Den referensgrupp som tillsattes kom dock fram till att det  skulle kräva för mycket resurser..

Istället vände referensgruppen sig till externa leverantörer med expertis på området. Kravet var bland annat att konsulterna skulle uppfylla kravet på flexibilitet och dela kyrkans visioner för uppdraget.

– LRF konsult stämde bäst överens med våra önskemål. I ett första steg har vi inriktat oss på löneadministration, nästa steg blir att utreda behoven och förutsättningarna för att stödja församlingarnas arbete med ekonomiadministration, säger Per Rydwik.

André Kikuchi, pastor i Luleå Missionskyrka, är nöjd med arbetsgruppens rapport. Han är en av fyra anställda, varav två på lönebidrag, i sin församling. Församlingen äger dessutom en fastighet vilket ställer extra krav på ekonomiredovisning. Men det var inte framför allt med tanke på den egna situationen som man skrev motionen.

– Jag har ofta hört från mindre församlingar hur svårt de har att klara administrationen. Man är rädd för att göra fel, missa utbetalning för sociala avgifter och skatter som ska ske på exakt datum. Jag tror att det här kan bli en bra hjälp för många församlingar, inte minst där medelåldern är hög och för dem som har anställda som delar sin tid med andra församlingar eller andra arbeten, säger han.

Nu kan församlingarna välja att köpa tjänster utifrån sina egna behov; antingen köper man hela lönehanteringen av leverantören eller enbart lönesystemet. Det finns också en möjlighet för flera församlingar att gå samman och köpa in lönesystemet och hantera löneadministrationen gemensamt.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.