15 000 har klickat sig ur norska kyrkan

Över 15 000 medlemmar har lämnat Norska kyrkan de senaste dagarna. I måndags öppnade kyrkan en nättjänst för in- och utträden, samma dag gick så många som 10 854 personer ur kyrkan.

I måndags startade den digitala tjänsten hos Norska kyrkan som ska underlätta för människor att gå med eller ur kyrkan.

Till Kyrkans Tidning sa Ingeborg Dybvig, kommunikationsdirektör på den norska kyrkan, att man då inte hade någon prognos för vad som skulle hända med medlemskapet:

– Vi har ingen prognos över effekterna men vi hoppas att människor inte ska gå ur. Vi har sett att många utträder under valår och när kontroversiella frågor uppmärksammas, som när kyrkomötet behandlat frågor om vigsel av par av samma kön. När kyrkans frågor hamnar i fokus påminns människor om sitt medlemskap och om de tänkt gå ur kan det ge en knuff i den riktningen.

– Men vi inte betalar någon kyrkoavgift i Norge och man sparar därför inga pengar på att gå ur. Vi får se hur det går, sa Ingeborg Dybvig.

Nu finns facit. På bara några dagar har över 15 000 personer lämnat Norska kyrkan, totalt har kyrkan tappat 24 278 medlemmar hittills i år. Den första dagen gick så många som 10 854 personer ur kyrkan. Samtidigt har 1 369 personer blivit medlemmar.

Biskop Helga Haugland Byfuglien säger i dag i ett pressmeddelande från Norska kyrkan att hon inte är överraskad.

– Vi var förberedda på ett betydligt antal utträden och har stor respekt för människors val. De här signalerna tar vi på allvar. Vår uppgift framöver är att förmedla det kristna budskpet och att förmedla vilken viktig plats kyrkan kan ha i människors liv.

 

Elisabeth Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne